dimarts, 12 d’agost del 2008

Vacances II

Val la pena que donem a conèixer tres punts interessants de les nostres vacances

A-) Poble de Tírvia.
Poble destruït i reconstruït pel "Caudillo"

"Pueblo adoptado por el Caudillo"


Fotografia del fulletó editat per l'Ajuntament

a l'esquerra
Casa amb signes de la guerra

a sota
La casa on viu l'Ernest, prop de l'anterior



El que exposa el folletò és el mateix que ens explica el nostre soci Ernest Fontich, testimoni ocular en els dies de la guerra, a qui visitem a la casa on passa l’estiu



B.-) Centre d’Art i Natura de Farrera
Farrera és un poble a uns 7 Km muntanya a munt des de Tírvia, on l’Ernest encara hi té parents, a més dels seus records. És un poble molt petit i que té unes vistes molt boniques que arriben fins als pics més alts de La Vall Fosca (Capdella). Aquí ens ha sorprès l’existència del Centre d’Art i Natura, una residència per investigadors i artistes d’arreu del món on hi troben un espai pacífic i tranquil, ideal per reflexionar i fer treballs creatius, tant de forma individual com en grups.

Els seus equipaments són austers, però apropiats per assolir els objectius del Centre, i compten també amb els sistemes informàtics més moderns.


La directora, coneguda de l’Ernest, ens va dir que en aquell moment estava preparant sopar per 21 persones de diferents orígens, (xifra important per un centre rural com aquest), i que estava molt contenta amb la marxa del Centre

Fotos
Estructura del Centre i Sala de treball


C.) La Vall de Boí










Fotos

Parc Natural de Sant Maurici i Aigüestortes

A més de l'espai natural d’Aigüestortes i de les Esglésies romàniques que buscàvem, vàrem descobrir el Centre del Romànic, en el poble d'Erill la Vall. L’objectiu d’aquest Centre és donar a conèixer com va arribar el romànic a la vall i la història del territori de l`època feudal, exposada en tres àudio-visuals molt ben fets.

Atri de l'Església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall

http://www.centreromanic.com/

a.) El primer àudio-visual

El viatge dels senyors feudals i de les autoritats eclesiàstiques a Roma per obtenir llicència per fundar monestirs els va fer conèixer el romànic que trobaren pel camí. Els va agradar, i van decidir portar-lo a la Vall. És clar que per pagar les obres van recorre a les guerres contra els moros, que van ser els que amb la seva derrota ho van pagar (Ai dels vençuts!, Com sempre!)

Copia del grup escultòric del Davallament de la Creu.

Església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall

b.) El segon àudio-visual

A través de la veu d’un monjo virtual es van presentant les històries dels senyors feudals que van dominar el territori, dites, segons ell, de forma políticament correcte més que amb la fidelitat dels fets dels que era realment testimoni. (Curiós!, com ara?).

c.) El tercer àudio-visual

Un tríptic on un bisbe explica els fets del seu temps amb llenguatge molt eclesiàstic, la d’una senyora feudal de molt bona fe i unes imatges virtuals del descobridor del romànic a la vall, l'arquitecte Puig i Cadafalch.

Com cada any, d’aquestes vacances en preparem un petit àudio-visual que ja us projectarem en els dies que faci fred i que esperem que l’Ernest ens hi acompanyi i ens faci cinc cèntims del seu estimat Pallars i de la seva experiència de la guerra

Església de Sant Climent de Taüll

Joan I Maria Lluïsa

3 comentaris:

Anna ha dit...

felicitats, per tots els escrites del vostre blog, son molt interesants i s'apren molt,
veig que hi han altres comentaristes que ens donen altres visions.
Anna

Anònim ha dit...

Gràcies Anna pel teu comentari.

Estem contents que t’hagi agradat i que hi hagis trobat diversitat de forma de pensar. No és estrany ja som bastants els que hi escrivim

El teu escrit m’ha picat la curiositat, ja que per Anna no he trobat cap sòcia o coneguda que m’hagi confirmat ser-ne l’autora del comentari, el que em fa pensar que es tracta d’una persona que no està vinculada a la LLAR ni al meu cercle de coneguts, cosa que faria més meritós el teu escrit.

Em podries donar una pista de qui ets?

Joan

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.