dijous, 22 de desembre del 2011

El Nadal a Barcelona

Els escolars, entrant al pessebre
Què es fa per Nadal a la Ciutat?
Com cada any, L’Ajuntament ens presenta a la plaça de Sant Jaume, el pessebre. És una reproducció d’una capella romànica i el seu claustre, tot en ruïnes.

Els matins ha estat visitat per moltes escoles. Esperem que abans o després de la vista els hagin explicat el que representa, ja que el pas havia de ser ràpid. Cal afegir que ha tornat la figura del “caganer” amagat sota una olivera aïllada de la Ciutat, i així no hi ha problemes amb les ordenances municipals

Com a novetats, a la planta baixa de la casa Gran hi ha una exposició de figures de pessebre de coneguts artistes barcelonins. També cal citar l’edició del conte per nens “Barcelona és Nadal”, que té per protagonista la girafa “ONA”, i parla de tradicions nadalenques, com són el tió o la carta als Reis.

Ermita de Santa Creu d'Olorde
No hi ha faltat el concert que l'Ajuntament ens dedica a les Persones Grans, i que ha tingut un nou format més modern, com es veu en el seu nom: “Nadal a ritme de ROCK!”.  Algunes de les nadales que es van cantar ho van ser en aquest ritme, però les que més van agradar, con sempre, van ser “Fum, fum, fum” i “El noi de la Mare”, en format tradicional. En resum, vàrem passar una tarda esplèndida 

I a la Llar, com es celebra el Nadal?
Com es ve fent en els últims anys, la Llar centra la celebració en dos actes:
Imatge de la Mare de Déu

1er) Un, de caràcter festiu en el nostre local on compartim un berenar de tipus tradicional amb torrons i cava, en la que la nostra Coral ens canta unes Nadales
2on) I un altre, que tenint com a punt central la celebració de la Eucaristia, ens permetia tenir una conversa sobre el sentit del Nadal o fer unes reflexions sobre un tema concret, com així en va quedar constància en aquesta WEB (Fer click AQUÍ), per acabar en un dinar de germanor. Aquest any, el seu format ha quedat reduït a la missa i al dinar.
Les paraules que el Sr. Rector ens va dirigir, sense deixar la seva forma tradicional, hi va introduir una idea nova (crec que tenia raó), però si hi hagués estat present algun inquisidor eclesiàstic no l'hi hagués agradat gaire. La majoria del assistents no ho van captar. Però com que les paraules se les emporta el vent, deixem-les on estan
Joan

1 comentari:

Miquel ha dit...

És bo conservar les tradicions, i en aquest sentit, trobo molt lloable que a la plaça St.Jaume de la nostra ciutat s'hi hagi posat, com tots els anys, un pessebre ben vistós. Es veu que enguany, al nen Jesús, li ha tocat allotjar-se en una capella romànica, però segur que també hi estarà força content.
També trobo que és molt bona la decisió de la Llar Mn. Vidal de celebrar el seu berenar, ja tradicional, amb torrons, cava i cantada de nadales, i desitjo que ho continuin fent durant molts anys.
Però que m'he quedat molt intrigat pel que fa referència a la missa amb el Rector de la Parròquia, i a la seva "idea nova" sobre el Nadal, que pel que sembla, deu ser una idea un xic heterodoxa. Quin és el secret que s'amaga sota unes paraules que, segons ens diuen, s'ha emportat el vent?
Allò que el vent s'endu, es perd per sempre, i només ens queda el misteri, com en les millors novel·les policíaques.